Bæredygtig mærkning af ledninger

Reducering af CO2-udledning i kabelproduktion med Pastel B-processen

Tydelig identifikation af ledninger med forskellige farver er afgørende for hurtig og sikker tilslutning af kabler og ledninger. Men konventionelle mærkningsmetoder har også ulemper, som f.eks. miljøvenlighed. "Pastel B" er en alternativ metode til mærkning af ledningspar på en mere ressourceeffektiv, CO2-fattig og bæredygtig måde.

Et potentielt anvendelsesområde for den nye mærkningsmetode er datakabler med fire par, som dem, der bruges i Ethernet-kabler. I disse kabler har hvert ledningspar en A- og en B-ledning, som er farvekodet for nem identifikation. Farverne er standardiserede og defineret som følger:

  • grøn / grøn-hvid
  • orange / orange-hvid
  • blå / blå-hvid
  • brun / brun-hvid

Two-colour cores marked with coloured longitudinal strip

En eksisterende metode til mærkning af tofarvede kerner er at tilføje en ekstruderet farvet langsgående strimmel til den hvide kerneisolering.

Den ældste metode til mærkning af tofarvede kerner kaldes ringmærkning. Det indebærer, at man sprøjter ringe i den relevante farve på den eksisterende hvide kerneisolering ved hjælp af en sprøjtepistol. Processen er dog ikke særlig effektiv: Som ved enhver sprøjtemalingsproces ender 100 procent af malingen ikke på kernen, hvilket betyder øget materialeforbrug og CO2-udledning. Opløsningsmidlerne i malingen kan også give ubehagelige lugte og kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de ikke suges tilstrækkeligt ud. Desuden klæber nogle materialer ikke godt til malingen, hvilket gør kabelmonteringen mere besværlig og tidskrævende.

En mere moderne mulighed er at tilføje en ekstruderet grøn, orange, blå eller brun langsgående strimmel til den hvide kerneisolering. Ligesom selve isoleringen er den lavet af plastgranulat. I modsætning til maling er der ingen lugt- eller CO2-forurening, og malingen kan ikke smøres ud. Denne proces kræver dog en ekstra strimmelekstruder, hvilket betyder ekstra investeringsomkostninger og højere energiforbrug.

Sustainable core marking with the

I "Pastel B"-processen produceres hele kerneisoleringen i en farve, der svarer til A-kernen, men som er betydeligt lysere.

Men i fremtiden kan en alternativ proces være med til at gøre trådmærkningen, og dermed hele kabelproduktionsprocessen, mere ressource- og energieffektiv og generelt mere miljøvenlig. Processen kaldes "Pastel B", og en hvid B-kerne mærkes ikke med en farvet stribe eller ring, men hele kerneisoleringen produceres i en farve, der svarer til A-kernen, men er betydeligt lysere. For eksempel er kerneparrene lyse- og mørkegrønne eller lyse- og mørkeblå, og de kan tydeligt skelnes fra hinanden.

Styrkerne ved Pastel B-processen: Der bruges ingen lakker eller opløsningsmidler, hvilket betyder, at der ikke frigives kemikalier til miljøet under påføringen. Processen kan udføres på standardekstrudere med farveføder, uden at der er behov for en ekstra stribeekstruder. Det reducerer både investeringsomkostningerne og strømforbruget. Prognoser har vist, at brugen af Pastel B kan reducere CO2-udledningen med omkring 15 procent, eller omkring 20 tons om året for en gennemsnitlig kabelfabrik. Det reducerer også antallet af værktøjer, der skal opbevares og vedligeholdes. Mærkningen er klar, permanent og kan ikke tørres af. Det betyder, at alle krav til nøjagtig trådmærkning er opfyldt - med betydelige fordele med hensyn til omkostninger og bæredygtighed.

Der er heller ikke noget i standarderne IEC 11801-1, EN50288-7, ANSI TIA/EIA 568 og IEC 60304, der gælder for kabelproduktion, som forhindrer brugen af Pastel B-processen. Der er andre grunde til, at den endnu ikke er i brug: For det første har brugerne længe været vant til konventionelle mærkningsmetoder, og for det andet ønsker kunderne ensartet mærkning på tværs af producenter, hvilket sandsynligvis vil gøre overgangen langvarig.


En vellykket introduktion kan fremskyndes, hvis Pastel B inkluderes i standardiseringen, og hvis nationale og internationale udvalg og foreninger som ZVEI og Europa Cable bliver mere involveret i processen. Stigende efterspørgsel fra kunderne ville også hjælpe med at overbevise producenterne og standardiseringen om den nye proces. Under alle omstændigheder ser HELUKABEL et stort potentiale i Pastel B-trådmærkning og er teknisk i stand til at implementere og tilbyde det på sine produktionssteder uden problemer.

tilbage