Den ultimative test - Del 3: Test af kabelkæder

Under udviklingen af vores kabler og tråd tester vi hvert produkt grundigt i vores testlaboratorier. I den tredje del af vores serie introducerer vi dig til test af kabelkæder.

Drag chain tests in the test laboratory

Energikæder - også kendt som kabelkæder - er ideelle til at føre og beskytte elektriske, hydrauliske og pneumatiske kabler i maskiner og udstyr i bevægelse. De bruges i situationer, hvor maskinkomponenter bevæger sig frem og tilbage - for eksempel i elevatorer, værktøjsmaskiner og på kontrolstationer i højlagre. Føringen sikrer, at den mindste tilladte bøjningsradius for kablerne ikke overskrides, og derved undgås skader.

Slæbekædekabler er i konstant bevægelse - ofte non-stop døgnet rundt - hvilket gør hurtige accelerationer, snævre bøjningsradier og konstant slid til løbende udfordringer. Der er mange anvendelser, hvor kabelkæder skal kunne modstå millioner af bøjningscyklusser uden at blive beskadiget og samtidig være modstandsdygtige over for olie, varme og kemikalier. Kerneisolering og kappematerialer af høj kvalitet er afgørende her for at reducere risikoen for slid, der kan beskadige kablerne og føre til dyre maskinstop.

HELUKABEL-porteføljen indeholder specielle kabelkæder til bevægelige anvendelser i energikæder. For at sikre, at de opfylder de strenge krav til daglig brug, udsætter vi dem for omfattende test i vores testlaboratorium i Windsbach, Tyskland. Vi har en række forskellige testfaciliteter til trækkæder med traversstier fra 0,9 til 40 meter. Med accelerationer på op til 50 m/s², hastigheder på op til 10 m/s og forskellige kæderadier kan vi simulere forskellige driftsforhold på en realistisk måde. Målet med disse tests er at bevise, at kobbertrådene, kerneisolationerne, kordelerne og den ydre kappe kan modstå konstant skiftende bøjningsbelastninger uden at blive beskadiget og derfor lever op til vores høje kvalitetsstandarder.

Kun kabler, der opfylder alle vores strenge krav, finder vej til vores produktportefølje. Derfor er vores slæbekædekabler HELUKABELs bidrag til at sikre, at anlæg og maskiner er i stand til at fungere både omkostningseffektivt og effektivt på lang sigt, selv under barske forhold.

Spørg eksperten

Potrait of Günter Meyer

Günter Meyer er chef for dynamisk testning på HELUKABEL-fabrikken i Windsbach.

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man vælger et slæbekædekabel?

Der er flere kriterier: For det første skal kobbertrådene være fintrådede, dvs. de skal være i lederklasse 5. De enkelte ledere skal være snoet med den mindst mulige længde for at optimere fleksibiliteten. Designet af kappen og isoleringsmaterialerne skal tage højde for de nødvendige bevægelser samt de relevante omgivelsesforhold. Det anbefales også at holde antallet af kerner på et minimum: Hvis antallet af kerner øges, kræves der en særlig strengningsproces. Dette øger kablets diameter, hvilket kan føre til pladsproblemer i kæden. Desuden skal trækkædens kabler være designet til at være så lette som muligt. Energikæden skal både bære sin egen vægt og vægten af de kabler, der er inde i den. Jo lavere den samlede vægt er, jo større er den dynamiske ydeevne, og jo mindre energi skal der bruges for at få systemet i bevægelse.

Hvordan er kablerne justeret i en kabelkæde?

For optimal tilpasning er det vigtigt på forhånd at definere præcist, hvilke kabler og andre komponenter såsom pneumatiske og hydrauliske slanger, der skal bruges, og at vælge energikæden i overensstemmelse hermed. Kabler og slanger skal placeres løst ved siden af hinanden i slæbekædens kamre og ideelt set holdes adskilt fra hinanden ved hjælp af skillevægge. Ved at opretholde en specificeret afstand mellem kablet og skillevæggen sikres det, at kablerne kan bevæge sig frit. Symmetrisk vægtfordeling i kæden er med til at sikre en jævn drift. Desuden bør kablerne i hver sektion alle have samme kappemateriale for at undgå unødigt slid.

Du kan også finde denne og mange andre spændende artikler i det aktuelle nummer 14 af vores kundemagasin POWER. Læs det nu

tilbage