Præcise målinger kræver stabile føringsveje

EKD Systems leverer skræddersyede energikæder til KARL DEUTSCH ultralydstestsystemer

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch

Ultralydstestsystemer som Echograph SNHF kan bruges til at teste HF-svejsede rør for produktionsfejl.

Ultralydstestsystemerne fra KARL DEUTSCH Prüf- und Messgerätebau GmbH + Co KG (KARL DEUTSCH, producent af test- og måleudstyr) registrerer de mindste svejsefejl, der opstår under fremstillingen af stålrør. Det måleudstyr, der bruges til dette, er ekstremt følsomt og skal levere nøjagtige resultater på trods af de lange afstande og høje hastigheder i systemet. Enhver vibration kan ødelægge måleresultaterne og forringe produktionskvaliteten. HELUKABELs datterselskab EKD Systems leverede skræddersyede energikæder til denne krævende applikation. Deres høje stabilitet garanterer nøjagtige målinger med færre fejl og pålidelig funktionalitet i hele levetiden.

En af de ældste metoder til fremstilling af stålrør er svejsning. Valsede stålplader formes til cirkulære tværsnitslængder, hvis ender derefter sammenføjes. Selvom der i dag findes andre pladeformningsprocesser til fremstilling af sømløse rør, er to tredjedele af de stålrør, der fremstilles i verden, stadig svejsede. Teknologierne til at gøre dette har udviklet sig støt gennem årene. Højfrekvensmetoden (HF) har for eksempel eksisteret siden 1960'erne. Denne metode bruger særligt højfrekvente strømme, som er særligt gode til at generere varme. Hurtig svejsehastighed og god effektivitet er kendetegnende for denne metode.For at garantere kvaliteten af de svejsede rør kontrolleres svejsesømmene under produktionen ved hjælp af en ikke-destruktiv testprocedure som f.eks. ultralydstest. Her sender et testhoved lydbølger gennem materialet og registrerer deres refleksioner. Ultralydsenheden skaber et billede, som afslører selv de mindste defekter i svejsesømmene. Metoden er usædvanlig præcis, men lige så følsom.

Følsomme målinger med høj hastighed

En ekspert på dette område er KARL DEUTSCH Prüf- und Messgerätebau GmbH + Co KG. Virksomheden med hovedkvarter i Wuppertal, Tyskland, har siden grundlæggelsen i 1949 dedikeret sig til udvikling og produktion af udstyr til ikke-destruktiv test af materialer. Dens portefølje omfatter ultralydstestsystemer som Echograph SNHF, der kan bruges til at teste HF-svejsede rør for produktionsfejl. "Vores maskiner skal være i stand til at udføre følsomme målinger, selv over lange afstande ved høje hastigheder," påpeger Holger Harmuth, Machine Tool Manufacturing Designer hos KARL DEUTSCH. "Et miljø med lave vibrationer er ekstremt vigtigt her for at undgå forvrængede måleresultater."

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch

De bevægelige dele i systemet er udstyret med energikæder fra EKD Systems.

De bevægelige dele i systemet er udstyret med energikæder. Disse indeholder de kabler, som forsyner de enkelte komponenter med strøm, data og styresignaler. Kabelholderne beskytter kablerne mod at blive viklet sammen eller fanget under drift eller mod at blive beskadiget som følge af slid og trækbelastning. "Mange standard-energikæder forårsager vibrationer, når de bevæger sig, hvilket kan ødelægge resultaterne af vores målinger," forklarer Harmuth. Da KARL DEUTSCH begyndte at planlægge en ny version af Echograph-serien, bad de derfor eksperterne hos EKD Systems, et datterselskab i HELUKABEL Group, om at levere skræddersyede energikædesystemer til denne sofistikerede applikation.

Udfordringer som disse er ikke noget usædvanligt for EKD Systems: Virksomheden har specialiseret sig i udvikling og produktion af skræddersyede energikæder i stål, rustfrit stål og plast i mere end 50 år. Deres fokus er på brugerspecifikke systemløsninger, der er designet efter kundens behov, i små til mellemstore mængder. Til det formål har EKD Systems en række bearbejdningscentre, egne faciliteter til værktøjs- og matricefremstilling samt et bredt funderet fuldautomatisk plastsprøjtestøber. "Vi har et stort udvalg af forskellige energikædesystemer i vores sortiment, som kan tilpasses modulært til vores kunders individuelle krav," forklarer Karsten Göbel fra teknisk salg hos EKD Systems.

Energikæderne, der bruges i KARL DEUTSCH's ultralydstestsystem, skal være særligt robuste. Eksperterne fra EKD Systems valgte derfor PLE-energikæden med plastled. Det er en hybridkæde af plast med robuste aluminiumsdelere og et flerdobbelt låsesystem i leddene, der sikrer høj stabilitet og sikker føring af kablerne. Kæderne er også velegnede til lange transportafstande og høje transporthastigheder og understøtter derfor testsystemets dynamiske ydeevne optimalt. EKD Systems har også monteret glideelementer i kædens indre radius for at reducere drivkræfterne. Resultatet er en version af kæden, som garanterer en jævn og præcis overførsel af kræfter og bevægelser og dermed pålidelige målinger.

Skræddersyet holder til trange installationspladser

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch

Det skræddersyede energikædesystem muliggør nøjagtige målinger og pålidelig funktionalitet af testsystemet.

En kabelbærer, der er optimeret til installation på trange steder, var et yderligere krav sammen med en ekstremt jævn drift. Testsystemet har en vandringsafstand på 27 meter og en vandringshastighed på 2 meter i sekundet - og det på en meget trang plads. For at udnytte pladsen optimalt skabte EKD Systems et skræddersyet energikædesystem, som består af en skinne, der er fremstillet efter kundens specifikationer og passer perfekt ind i det eksisterende design. Den specielle konstruktion af kæden bruger skillevægge til at muliggøre et meget variabelt design af det indre rum. Det optimerer kabelføringen og bidrager dermed til testsystemets pålidelige funktionalitet.Efter opsætningen af maskinen på KARL DEUTSCH-fabrikken blev den skilt ad i sine komponenter som forberedelse til transport til slutkunden. Kablerne blev indsat i energikæden fra EKD Systems og derefter viklet på en særlig monteringstromle, der var inkluderet i leverancen. "Dette muliggør en hurtig og effektiv installation af kæden på stedet og sparer dermed en masse tid og penge under monteringen af systemet," husker Harmuth.

Nøjagtigt skræddersyet til applikationen

Takket være samarbejdet med EKD Systems fik KARL DEUTSCH et skræddersyet præfabrikeret energikædesystem, der var nøjagtigt tilpasset de specifikke krav til denne sofistikerede applikation. "Den robuste og lav-oscillerende energikæde letter den præcise overførsel af kraft og bevægelse og dermed nøjagtige målinger med færre fejl og pålidelig funktionalitet af testsystemet i hele levetiden," roser Harmuth, som er helt tilfreds med partnerskabet: "Sammen med eksperterne fra EKD Systems var vi i stand til at bygge et førsteklasses produkt, som sparer både os og systemoperatøren for meget tid og mange penge."

Du kan også finde denne og mange andre spændende artikler i det aktuelle nummer 14 af vores kundemagasin POWER. Læs det nu!

tilbage