Forberedelse af studerende til arbejdslivet med Erasmus+

Som en del af vores engagement i erhvervsskoleelever og til støtte for Erasmus+ bød vi 9 spanske lærere velkommen i HELUKABELs hovedkvarter i Tyskland.

Spanish Teachers visit HELUKABEL

Spanske undervisere besøger HELUKABEL for at lære om Tysklands dobbelte uddannelsessystem

For nylig åbnede vores kolleger på HELUKABEL HQ deres døre igen. Vi er en imødekommende flok og er stolte over at kunne være vært for så mange eksperter, undervisere, studerende, partnere og meget mere. Vi tilbyder endda lækre snacks og ture rundt i vores fantastiske lagerbygninger.

Denne gang bød HQ en gruppe spanske undervisere velkommen for at lære om Tysklands specialiserede dobbelte uddannelsessystem. Rygterne siger, at lignende erhvervsuddannelsesmuligheder vil blive rullet ud i hele Spanien!

Hvad er Tysklands duale uddannelsessystem?

Siden loven om erhvervsuddannelse blev vedtaget i 1969, har Tyskland haft et globalt beundret dobbeltuddannelsessystem. Det indebærer, at de studerende deler deres tid mellem uddannelse på arbejdspladsen og uddannelse i skolen. Med over 300 anerkendte erhverv og et væld af involverede virksomheder har de studerende en række valgmuligheder lige ved hånden. Næsten halvdelen af alle tyske studerende tager en dobbeltuddannelse i stedet for at gå på universitetet på grund af de anerkendte fordele.

  • Certificeringer er bredt anerkendt af arbejdsgivere
  • Studerende kan tjene penge, mens de lærer
  • Chancerne på arbejdsmarkedet forbedres betydeligt
  • Studerende bliver udsat for de nyeste færdigheder og innovationer

Erhvervsuddannelser vs. lærlingeuddannelser vs. traditionel uddannelse

Tysklands dobbelte uddannelsessystem er anerkendt som et af de bedste i verden. Dette skyldes de mange muligheder, som systemet tilbyder eleverne, samt kombinationen af praktisk erhvervserfaring og teoretisk undervisning.

I Danmark er der også et veludviklet dobbelt uddannelsessystem, kendt som erhvervsuddannelser. Ligesom i Tyskland kombinerer de danske erhvervsuddannelser skoleundervisning med praktisk oplæring i virksomheder. Dog er der nogle forskelle i strukturen og implementeringen af systemerne i de to lande.

Tyskland:

  • Varighed: Typisk 2-3,5 år afhængig af erhvervet.
  • Struktur: Ca. 3-4 dage om ugen i virksomheden og 1-2 dage i skolen.
  • Fokus: Stor vægt på dybdegående praktisk erfaring og specialisering.

Danmark:

  • Varighed: Typisk 3-4 år, inklusive grundforløb og hovedforløb.
  • Struktur: Veksler mellem skoleperioder og praktikperioder (ofte flere måneder ad gangen).
  • Fokus: Bredere uddannelsesforløb med mulighed for specialisering senere i uddannelsen.

Traditionel Uddannelse:

Traditionel uddannelse i både Tyskland og Danmark indebærer, at eleverne går i skole, indtil de er omkring 16-18 år, før de fortsætter til gymnasiet (i Danmark) eller videregående skole (i Tyskland) og derefter til college eller universitet. Denne vej fokuserer hovedsageligt på akademisk undervisning fremfor praktisk erhvervserfaring.

Universiteterne i både Danmark og Tyskland oplever en støt stigning i antal indskrivninger, hvilket afspejler en voksende interesse for videregående uddannelse. Mange studerende vælger denne vej for at forberede sig på karrierer, der kræver en høj grad af akademisk viden og specialisering.

Fordelene ved det dobbelte uddannelsessystem

Ved at besøge HELUKABEL kunne de spanske undervisere opleve fordelene ved det dobbelte uddannelsessystem på tæt hold. Hos HELUKABEL bliver lærlingene integreret i deres teams fra starten og får vigtige opgaver og ansvar. "De bliver bekendt med hele virksomheden fra bunden og lærer alt, hvad de behøver for at bidrage som kvalificerede fagfolk," siger Uddannelsesrådgiver Melanie Neef. "Vi fokuserer på at udvikle deres færdigheder og talenter og støtte deres vækst." For eksempel kunne Tatiana Nogueira, en spansktalende lærling, fungere som tolk under undervisernes besøg i Hemmingen.

Den viden, der blev indsamlet fra dette udvekslingsbesøg, vil blive præsenteret for det spanske kulturministerium, hvor det vil bidrage til udviklingen af et lokalt dobbelt uddannelsessystem. "Jeg mener, at det dobbelte uddannelsessystem tilbyder betydelige fordele for alle involverede," understreger Melanie Neef. "Jeg er glad for, at dette besøg kunne bidrage til at fremme vores støtte til ungdommen på europæisk niveau."

Hvad er Erasmus+ programmet?

Erasmus+-programmet er EU's løsning til at støtte uddannelsesmobilitet. Det har fået sit navn efter den hollandske filosof Desiderius Erasmus af Rotterdam. Men det står også løst for European Community Action Scheme for the Mobility of University Students. Programmet har til formål at hjælpe studerende med at tilbringe et studieår i udlandet og samtidig forbedre det organisatoriske samarbejde. Det er designet til at øge læringskvaliteten, støtte inklusion og sætte skub i kreativiteten. Der er muligheder for videregående uddannelse, erhvervsuddannelse, skoleuddannelse, voksenuddannelse og idrætsuddannelse. Indtil videre har mere end 3 millioner studerende haft mulighed for at deltage i løbet af de 37 år, programmet har eksisteret.

Er HELUKABEL en del af Erasmus+ programmet?

Da HELUKABELs hovedkontor ligger i Tyskland, deltager det aktivt i erhvervsuddannelser. Det skyldes, at vi alle er forpligtet til at støtte studerende, hvor vi kan. Når det er sagt, er det ikke organisationerne selv, der er "en del" af Erasmus-programmet. Det er skolerne.

For HELUKABELs hovedkontor ligger Eric-Bracher-skolen kun to byer væk. Denne skole er aktivt involveret i Erasmus+ programmet. Og det er grunden til, at så mange dygtige praktikanter arbejder sammen med HELUKABEL. Både elever og lærere på Eric-Bracher-skolen deltager regelmæssigt i udvekslingsmuligheder. For eksempel i den spanske by Valencia, hvor vores besøgende kom fra. Skolens mål er at støtte fremmedsprogskompetencer og åbne døre til den professionelle verden.

Besøget af de spanske undervisere hos HELUKABEL har vist sig at være en værdifuld udveksling af viden om Tysklands anerkendte dobbelte uddannelsessystem. De spanske undervisere fik et dybtgående indblik i, hvordan praktisk erhvervserfaring kombineret med teoretisk undervisning kan give store fordele for eleverne. Besøget blev arrangeret gennem Erasmus+-programmet, som fremmer uddannelsesmobilitet og internationalt samarbejde.

HELUKABEL demonstrerede tydeligt, hvordan deres lærlinge integreres i virksomheden og får ansvarlige opgaver fra dag ét. Denne model hjælper med at udvikle elevernes færdigheder og forbereder dem til en succesfuld karriere. Erfaringerne fra besøget vil blive præsenteret for det spanske kulturministerium, hvor de kan bidrage til udviklingen af et lignende system i Spanien.

Den positive modtagelse af de spanske undervisere understreger de potentielle fordele ved at adoptere det dobbelte uddannelsessystem i andre lande. HELUKABELs engagement i erhvervsuddannelse og samarbejde med Eric-Bracher-skolen gennem Erasmus+-programmet viser virksomhedens dedikation til at støtte og udvikle fremtidens fagfolk på et europæisk niveau.

tilbage