Energiforsyning på begrænset plads

Siltronic udstyrer nyt wafer produktionsanlæg i Singapore med forbindelseskabler fra HELUKABEL

Kabler, ledninger, silicone, wafer, PVC

Wafer producenten Siltronics nye produktionsanlæg har et stort antal produktionsmaskiner. Der er ofte kun lidt plads til strømtilslutningen - det kræver fleksible kabler med små bøjningsradier. Takket være støtten fra HELUKABEL Singapore og PVC-kontrol- og tilslutningskablerne i HELUPOWER 1000 RV-K-serien kan halvlederspecialisten stole på en pålidelig drift af sine maskiner.

Fra smartphones og computere til moderne biler, medicinsk teknologi, værktøjsmaskiner, sol- og vindkraftværker: utallige teknologiske landvindinger i de seneste årtier ville ikke have været mulige uden en lillebitte, uanselig komponent kaldet en mikrochip. Integrerede kredsløb er i stand til at udføre komplekse logiske operationer og beregninger på meget lidt plads, hvilket er grundlaget for, at alle elektroniske enheder kan fungere.

Grundlaget for mikrochips er wafers. Det er runde eller firkantede skiver af silikone, der er mindre end en millimeter tykke, og hvorpå de nødvendige transistorer, kondensatorer og andre modstandselementer deponeres og kombineres for at danne et kredsløb. Efterspørgslen efter wafere har været stærkt stigende i årtier. Det skyldes den stigende digitalisering og indførelsen af elektronik på flere og flere anvendelsesområder.

Silikone, Wafer, PVC kabler, Ledninger, HELUKABEL, Samarbejde

Siltronic AG er en af de førende producenter af silikonewafere. Den München-baserede virksomhed har eksisteret i sin nuværende form siden 2004, men dens oprindelse går tilbage til 1950'erne, hvor den begyndte at forske i og udvikle ultrarent silikone. I dag beskæftiger Siltronic næsten 4.500 mennesker, har faciliteter over hele verden og producerer i gennemsnit en wafer i sekundet. Det strategiske fokus er på produktion af wafere med en diameter på 300 millimeter, hvis størrelse gør dem velegnede til højteknologiske anvendelser som f.eks. grafikkort inden for computerteknologi.

Største investering i virksomhedens historie

Det største og mest moderne produktionsanlæg til disse produkter til dato er i øjeblikket ved at blive bygget i Singapore. Det er den største investering i Siltronics historie. Der vil blive skabt omkring 600 nye arbejdspladser for at udvide produktionskapaciteten og imødekomme den stigende efterspørgsel efter halvlederkomponenter. Det første skridt blev taget i 2021, og byggeriet er nu godt i gang.

Wafers fremstilles af blokke af halvledermateriale, såkaldte ingots, og gennemgår adskillige forarbejdningstrin, før de er færdige. Siltronics maskinpark er tilsvarende omfattende, lige fra savværk til overfladebehandling. For at drive maskinerne har bygningen en omfattende elektrisk infrastruktur, der leverer forskellige spændinger op til 66 kilovolt ved adskillige tilslutningspunkter. Det er Anton Waltls opgave at forbinde maskinerne til disse punkter: Projektingeniøren hos Siltronic Singapore og hans team sørger for, at alt produktionsudstyret har den energi, det skal bruge for at fungere.

Elektrische Infrastruktur bei Siltronic

For at drive maskinerne har bygningen en omfattende elektrisk infrastruktur.

"Vi bruger tilslutningskabler med forskellige antal ledere, tværsnit og nominelle spændinger til at forsyne maskinerne med strøm", siger Waltl. "En udfordring er dog ofte den samme: den begrænsede plads og de svært tilgængelige tilslutningsområder, hvor vi skal lægge kablerne. Det er især vigtigt, at kablerne er egnede til snævre bøjningsradier. "Ellers er der risiko for skader eller endda kabelbrud, hvilket kan føre til dyr nedetid i produktionen," forklarer Waltl.

I løbet af sin tid i Tyskland havde projektingeniøren allerede haft gode erfaringer med HELUKABEL som partner inden for elektrisk tilslutningsteknik - så det var oplagt også at få specialisten med om bord på den nye bygning i Singapore. "HELUKABEL er repræsenteret her med et lokalt datterselskab, så virksomheden kunne tilbyde os den ønskede service og hurtige svartider," siger Waltl og forklarer sit valg. "Især med et projekt af denne størrelse er det en stor fordel at have en kontaktperson i nærheden, som kender det lokale marked og de gældende regler ud og ind, og som også kan reagere hurtigt på kortsigtede krav".

Pålidelig høj produktkvalitet

Det var dog ikke kun servicen, der var overbevisende, men også produkterne: Med PVC-styrings- og tilslutningskablerne i HELUPOWER 1000 RV-K-serien tilbyder HELUKABEL strømkabler af høj kvalitet til apparater og maskiner, som bl.a. imponerer med deres høje fleksibilitet. Afhængigt af størrelsen har de en minimal bøjningsradius på kun fire gange den ydre diameter. "Lokale kabelproducenter her i Singapore tilbyder ikke sådanne kabler i denne form," siger Waltl. HELUPOWER 1000 RV-K er flammehæmmende og modstandsdygtig over for UV-stråling, hvilket sikrer pålidelig maskindrift i lang tid. "Vi nyder også godt af, at kablerne er fremstillet i overensstemmelse med alle gældende regler og er af ensartet høj kvalitet. Det skaber forsyningssikkerhed, hvilket er en vigtig faktor for os," understreger Waltl.

Sparede montagetider

HELUKABEL leverer også motorkabler fra TOPFLEX-serien, enkeltledere fra NSGAFÖU-serien og mange andre produkter til det nye Siltronic-anlæg. Anton Waltl og hans team kan også godt lide den måde, kablerne er lagt på: "Kablerne er nemme at håndtere og trække takket være deres glatte overflade. Det sparer os for en masse tid under installationen. Det er også et vigtigt aspekt for de ansvarlige hos Siltronic, fordi maskinerne ofte skal tages i brug hurtigt. Halvlederspecialisten vil fortsat stole på HELUKABEL til yderligere udvidelsesfaser af produktionsstedet. Waltl er helt overbevist om sit valg: "Vi er meget tilfredse med samarbejdet og ser frem til at bringe dette projekt til en vellykket afslutning sammen".

Du kan også finde denne og mange andre spændende artikler i den aktuelle udgave #15 af vores kundemagasin POWER. Læs det nu!

tilbage